Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

JOM EMO SIKIT MALAM NI! +tips ilham menulis!

EMO! emo tu natang hape ye? ha... lagu kat bawah ni memang emo sangat2! sebenarnya Khaiz nak cita, malam ni Khaiz agak bizi menaip thesis yang mintak di update. Habis menaip setengah chapter Khaiz dah mula hilang ilham nak sambung tulis lagi setengah bab. Wah! membimbangkan betul kalau takde ilham nak menulis, Akak-akak and Bro-bro super kita ada tak tips nak cari ilham menulis. Hahaha, takdelah ni Khaiz yang nak bagi tips tapi kalau sis and abang-abang hebat kita nak support pon boleh je. Straight to the point, apa ya tips untuk dapatkan ilham menulis ye?
TIPS CARI ILHAM MENULIS, ni ada banyak tapi most of writer akan dengar lagu yang tenang atau yang diorang minat sangat-sangat.  Bagi Khaiz, antara lagu yang  Khaiz suka ialah Disturbed - Sound of Silence! nah cuba dengar kan lagu ni!


Shoot! menikam jantung kan lagu ni! 

Tu satu, ada yang cari ilham dengan membaca novel dan buku-buku yang diminati. Bagi Khaiz, buku teks tingkatan 5 paling Khaiz suka, especially buku Subjek Sejarah! A…

INTERNSHIP aka PENGALAMAN KERJA

Assalamualaikum w.r.b REEEAADDERRRS SEMUA!

Alhamdullillah baru-baru ni Khaiz dah mula INTERSHIP aka Berkerja di satu pusat pengajian ni. Sungguh tak sangka, budak pemalas kuat tidur dan kaki game ni jadi tenaga pengajar bahasa inggeris! (walaupun begitu otaknya first class tau!).

Mula-mula dapat internship ni rasa macam nak mati je, yelah bukannya tak pernah kerja sebelum ni, tapi bila diberi pejabat aka ruang kerja sendiri dah macam professional la pulak rasanya. Tapi apapun life must go on! kakitangan dan fellow intern memang sporting dan setiap benda yang kitorang tak faham diajar berulang-ulang kali sampai faham ( rasa malas tu dah mula menguasai diri pon ada!).

Masa sekolah tak pernah fikir pon nak jadi cikgu, tahu tak apa cita-cita Khaiz waktu sekolah rendah dulu! haaa.... tengok kat bawah ni!
Hahahahhaa... nak tergelak Khaiz sebab masa tu cita-cita nak jadi Cicak Kecleon sebab apa pun tak tahu. 
Bagi korang yang pernah berkerja dan akan berintenship harap-harap pengalaman ni ko…

AFTER YEAR OF STUDYING

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh dan salam sejahtera, selepas 2 tahun setengah Khaiz STOP ber blogging ni tangan dah jadi kaku n gementaq bak kata orang kedah nak menulis balik dalam blog kesayangan ni. Apa khabaq pembaca blog SIPANJANGKATA.blogger.com semua. Ye, Khaiz berhenti menulis blog dan fokus menulis thesis! tapi Khaiz dah siapkan thesis so tak payah la nak fokus kat pelajaran sangat kan. BTW, si pendek, si panjang dengan si hitam dah dihapuskan dari blog ni sebab masing-masing dah bizi dan ada anak bini so tak boleh la nak fokus sangat dengan kerja blogging Khaiz ni. apa-apa pun Khaiz harap income Nuffnang khaiz makin bertambah.

Sebut pasal Nuffnang ni, Khaiz seribu kali tak percaya yang blog SIPANJANGKATA ni dah ada dekat RM300 selama 2 tahun khaiz tak menulis. Macam menyimpan duit syiling seposen seposen tetiba dah ada RM300!, sis dan bro-2 yang pro-pro tolong ajarkan macammana nak keluarkan duit seketul dari NUFFNANG Ni plleeeasseee!!!!!!!! sapa tolong Khaiz ka…